This forum is no longer active. Please post your questions to our new community site

Forums Redmine

change default apache port

Subscribe to change default apache port 11 post(s), 3 voice(s)

 
Avatar johnfrey 2 post(s)

How can I change the default Apache port from “8080”. I changed all occurrences of “8080” in the apache2/conf/httpd.conf and restarted but I got a server error when I tried to access redmine. Is there more than just this file that I need to change?

Currently running redmine 0.8.4-1.

 
Avatar Beltrán Rueda Administrator 3,714 post(s)

Hi,

To start the Apache server in the 80 port you need root privileges. In this case it is necessary to install the Stack as root user and it configures the port and users properly. Cheers.

 
Avatar johnfrey 2 post(s)

Thanks for the quick response…

but actually in this case I have it installed at 8080 and I’d like to move it to something like 9080 without having to reinstall the whole thing

 
Avatar Beltrán Rueda Administrator 3,714 post(s)

Ahm,

In this case you only should modify the “Listen 8080” line in the apache2/conf/httpd.conf file and restart the servers using “ctlscript.sh” script. You can also change the /apache2/scripts/ctl.sh to show the new port in the command line.

 
Avatar gd 56 post(s)

Hi, I have problems in using port 80. It seems the management console of my router also using port 80. I have difficulties in this issue and even if I change the router software to the dd-wrt, it still has the same conflict of port number. So I follow your advice to change the port from 80 to 9080. I can display the front bitnami page but I cannot access the second page of the wordpress. Do I need to change the configuration files of wordpress?

The package I am using WordPress 3.1.4-0 stack in Fedora 15.

Thanks.

 
Avatar Beltrán Rueda Administrator 3,714 post(s)

Take a look to this guide http://wiki.bitnami.com/Applications/BitNami_Wordpress_Stack#How_to_change_the_default_URL.3f You can find the exact MySQL command to fix the URL in the database.

 
Avatar gd 56 post(s)

Hi, I have tried another installation using the normal user account instead of the root. I get this message when I install the LAMP and the wordpress module:
which: no gnome-default-applications-properties in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/home/fedorauser/bin)

In this case, no link to wordpress is appeared under the application tab but I can access the wordpress site with the normal path (/wordpress). Although it seems it is only a minor issue, I have no problem in using the wordpress site and I have already automatically updated it version 3.2. Maybe you can refine the code in the next release to cater for those fedora users.

Thanks for your advice.

 
Avatar gd 56 post(s)

Hi,

I am doing the last step of my installion – to start automatically the Stack on Linux. I follow the installation you mentioned in the wiki.

RedHat-like distribution (Red Hat, Fedora Core, CentOS, Suse, etc)

1. Copy the installdir/ctlscript.sh file to /etc/init.d . It is advisable to rename this script to something more specific, like “bitnami-drupal”.
$ sudo cp ${installdir}/ctlscript.sh /etc/init.d/bitnami-drupal

2. You have to modify the script a little bit to make it work at boot time. Just add the following lines at the beginning of the file
#!/bin/sh
#

  1. chkconfig: 2345 80 30
  2. description: BitNami Service

This means that the script will be executed in runlevels 2, 3, 4 and 5, with priority 80 to start, and 30 to stop.

3. Now, you only need chkconfig to install the script as a service.
$ sudo chkconfig —add bitnami-drupa

But it does not work. I still need to manually start up the services. I have tried to install the script several times using su root or just sudo in a normal user account. Any further advice? I am using fedora 15.

 
Avatar Beltrán Rueda Administrator 3,714 post(s)

Hi,

Thanks for posting the detailed installation steps. It is possible that the problem was that you did not install the Stack as root user. To install the ctlscript as a service it is necessary to do that.

 
Avatar gd 56 post(s)

Hi,

It is quite difficult in trouble-shooting a web site. Only a particular combination will work. Currently, I have two installations of lamp in a machine running fedora 15. One installed with root is working fine as a service. I have not tested the non-root again so I cannot make a final conclusion. It seems I can install the service.

I have not tested all RedHat-like distribution but I find out that the command for the deletion of the service suggested in the wiki does not work in fedora 15. Fedora 15 only uses —del instead of —delete in the wiki.

My boardband service provider has blocked the port 80 so I need to perform port forwarding in the router. However, it seems it works for normal wordpress but fails in MU wordpress. It seems to be a very complicated issue so I have to give it up at this moment.

Thanks for your advices.

 
Avatar Beltrán Rueda Administrator 3,714 post(s)

Hi,

Thanks for letting us know. We fixed the typo in the Wiki. Not sure what could be happening with Wordpress MU and port forwarding. Please post more details, logs,.. and I will try to help you. Thanks.

Forums Redmine